Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2021 14:02 - Нова теория за появата на живот на Земята
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 324 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Нова теория за появата на живот на Земята Как от планета с малко кислород се е превърнала в свят с въздуха, който дишаме
     

Учени предлагат нова теория за появата на кислорода на Земята. Те твърдят, че това е станало след като планетата е забавила въртенето си и дните са се удължили, съобщава "Асошиейтед прес".

Как се е появил животът на Земята?

По-дългите дни са помогнали на странни бактерии да произвеждат много кислород и това е направило възможно да се появи животът на Земята.

Учените са извадили от дъното на езерото Хюрън лепкави розови бактерии и са проверили с лабораторни експерименти поведението им при различна светлина.

Какво откри най-мащабното търсене на извънземни

Колкото повече светлина получавали бактериите, толкова повече кислород произвеждали.

Една от големите научни загадки е как Земята от планета с малко кислород се е превърнала в свят с въздуха, който дишаме.

Специалисти отдавна предполагат, че в процеса са участвали цианобактерии, но не можеха да определят какво е предизвикало увеличаването на кислорода.

Червейните дупки може наистина да съществуват

Учените излагат теорията си, че забавянето на въртенето на Земята, заради което денонощието постепенно се увеличило от шест часа на 24 часа, е било ключово за увеличаването на кислорода, произвеждан от цианобактериите, в сп. "Нейчър джиосайънс".

Преди около 2,4 милиарда години в земната атмосфера е имало толкова малко кислород, че не е било възможно да бъде измерен.

Междузвезден метеор паднал на Земята през 2014 г.

Вместо животни и растения, планетата ни е била обитавана от микроби, които са вдишвали въглероден двуокис и са издишвали кислород.

Първоначално той не бил много, но само след 400 милиона години в земната атмосфера се появил една десета от кислорода, с който разполагаме сега - обяснява ръководителят на изследването Джудит Клат от института "Макс Планк". Това увеличаване на кислорода е дало възможност за еволюирането на растения и животни, като много растения са се включили в производството му.

Учени откриха 4 източника на междузвездния астероид

Отговор на въпроса защо бактериите са увеличили производството на кислород дава океанографът Брайън Арбик от Мичиганския университет.

Междузвездният астероид няма извънземни обитатели

Той изучава приливните сили на Земята и как те са забавили ротацията й. От лекция на колега Арбик разбрал, че цианобактериите са започнали да произвеждат повече кислород точно когато дните са се удължили заради силите на приливната фрикция и взаимодействието с Луната.

Учените от САЩ и Германия са проверили теорията си с бактерии, които приличат на живелите преди 2,4 милиарда години.

     



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12282044
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930